www.svjesnost.com
Sada je: uto 09.02.10 10:26.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka

PostPostano: uto 20.03.07 20:26 
Site Admin

EMOCIONALNI VAMPIRI

Što je to emocionalni vampir?

Emocionalni vampiri nisu ništa natprirodno. Kada ih prvi puta sretnete izgledaju privlačnije, nego što su to prosječni ljudi. Čine se savršenijima, uzbudljivijima i glamuroznijima.
Zapravo, posve normalni ljudi, s onim nečim 'posebnim', sve dok ih njihova unutarnja potreba ne pretvori u grabežljivca (predatora) i postanete njihova meta.

Kad se to dogodi posve će vas iscrpiti, isisavši vašu energiju i druge zalihe.

Najčešće, ovi emocionalni vampiri imaju manje poremećaje ličnosti, ponekad toliko blago, da nema za to nikakvog jamstva niti dijagnoze, a još manje terapije. Ali, to je ipak dovoljno opasno da nas ostale pokosi!

Možete se pitati kako ćete prepoznati te emocionalne vampire? Izvana, to doista nije jednostavno. Oni mogu biti bilo tko i bilo gdje. Članovi obitelji, suradnici, čak i ljudi koje zovete prijateljima. Ali, oni imaju jednu glavnu stvar zajedničku, u suštini njima je jedino stalo do njihovih vlastitih potreba, čak i onda kada misle da rade u vašem interesu.

Tipovi emocionalnih vampira

Postoji pet zajedničkih tipova emocionalnih vampira, koji mogu izazivati probleme u vašem svakodnevnom životu; antisocijalni, histrionski, narcisoidni, opsesivno-kompulzivni, i paranoidni. Svaki tip ima svoje načine djelovanja, ali isto tako svaki tip može izazvati ozbiljne probleme.

Antisocijalni vampiri

Zovemo ih antisocijalnima, jer oni ne mare za društvena pravila. Oni su ovisni o uzbuđenjima i spremni su učiniti sve što je u njihovoj moći da izbjegnu dosadu. Sve što od života žele je dobar provod, malo akcije, i trenutačno zadovoljenje svake njihove želje. Oni djeluju seksi, uzbudljivo i zabavno je biti s njima u društvu. Ali, pored malo zabave, ovi vampiri nemaju ništa drugo ponuditi. Njihovo ponašanje vas može, a često će vas i uvaliti u neprilike, na drugim područjima vašeg života. Dobro je zapamtiti, ono što su napravili u prošlosti, oni će to ponovno učiniti.

Histrionski vampiri

Histrionski znači dramatičan i teatralan, i to je što ćete ovdje i dobiti, dramu. Oni žive da bi dobili pažnju i priznanje, a izgledati dobro je njihova specijalnost. Dok izgledaju dobro, sve ostalo je za njih nevažan detalj. Histrionski vampir je majstor u skrivanju pravih motiva, čak i od samog sebe. Oni će se ponašati tako kao da jedino što žele je pomoći vam, ali ako upitate za njihove motive, vjerojatno ćete si izazvati veliku glavobolju. Oni će izokrenuti vaše vlastite riječi i djela da bi vi ispali loše, jer oni vjeruju da oni ne mogu učiniti ništa krivo ili neprihvatljivo. Najbolje što možete učiniti s njima je da im udijelite manje destruktivnu ulogu u vašem životu.

Narcisoidni vampir

Ove je ljude je lako opisati kao 'Veliki ego, a drugdje posvuda mali'. Oni imaju grandioznu maštu da su najpametniji, talentiraniji od drugih i u svemu najbolji. Njihove vlastite akcije obično dokazuju suprotno. Ustvari, nije da oni misle o sebi da su bolji, već oni zapravo uopće ne misle o nikom drugom. Stvar, koju ne smijemo zaboraviti kod narcisoidnih vampira jest, da oni rijetko nešto rade a da to njima ne služi. Dotle, dok možete povezati vaše interese s njihovima, dotle će misliti da ste gotovo toliko veliki koliko i oni.

Opsesivno – kompulzivni vampir

Opsesivno – kompulzivni vampir pridaje skrupuloznu pažnju detaljima i želi potpunu kontrolu nad svime. Oni često počnu sa antisocijalnim vampirizmom, a njihovo novo ponašanje ima svrhu da drže pod kontrolom svoje stare 'ličnosti'. Oni su korisni, jer su spremni činiti mnoge teške ili nezahvalne zadatke, ali ako osjete da im je kontrola ugrožena, tada će se osvetiti svakom onom za koga misle da se umiješao. Nije im namjera povrijediti ljude, ali njihova potreba za zadržavanjem kontrole je nepodnošljiva. Često ih je najbolje ostaviti njihovom poslu i ne miješati se.

Paranoidni vampir

Kada čujemo za riječ paranoja, tada pomislimo na one ljude koji misle da ih drugi ljudi uhode ili proganjaju. U ovom slučaju se to odnosi na nekoga tko traga za otkrivanjem istine i želi odagnati svaku dvosmislenost ili nejasnost iz svog života. Paranoidni vampir živi po konkretnim pravilima za koja vjeruje da su uklesana u kamen, i očekuje da se i svi drugi prema njima ravnaju, i uvijek pazi i gleda hoće li netko zastraniti. Dobro vide što leži ispod površine skrivenih stvari, što znači da nikada ne prihvaćaju stvari s njihovom vidljivom vrijednošću. Oni vas čine da se osjećate sigurnima i zbrinutima, sve dok vi ne postanete predmetom njihovog ispitivanja. Najbolja obrana od toga jest da im odmah, prvi put, kažete neuljepšanu istinu i da se nikad ne podvrgnete njihovom unakrsnom ispitivanu.

Trikovi zanata

Emocionalni vampir nije ništa drugo do prirodan hipnotizer. Oni svi do jednoga koriste iste trikove, kao primjerice hipnotizer na pozornici, koji od čovjeka iz publike traži da se ponaša kao kokoš. Koriste se krivim smjernicama, tako da ćete svoju pažnju usmjeriti bilo gdje drugdje, osim prema njihovim motivima. Oni pažljivo biraju onoga tko će pasti na njihovu glumu, nekoga tko se čini da ima potrebu za njihovom atraktivnijom stranom. Jednom, kad su žrtvu izabrali, oni je drže izoliranom, odvlačeći je sve dalje i dalje od njezine obitelji i prijatelja, od svakoga tko bi mogao ukazati na njezino čudno ponašanje. Oni se koriste željama osobe da bi je kontrolirali i da bi stvorili alternativnu stvarnost, koristeći njezine najdublje čežnje. Jedan od njihovih najvećih trikova je, kada istina iziđe na vidjelo, da vas stave u nemogući položaj, dajući vam naizgled dva izbora, od kojih je jedan obično nezamisliv, tako da zapravo vi nemate stvarnog izbora.

Priroda zvijeri

Emocionalni vampiri su majstori prerušavanja, sposobni da se preruše u bilo koga što njihova žrtva želi, dovoljno dugo dok ju ne namame. Oni traže one za koje osjećaju da ih mogu iskoristiti i koji neće uzvratiti udarac. Jednom kad ste unutra, oni otkrivaju svoju pravu prirodu. Oni igraju svoje uloge tako dobro, da se često u njima izgube i vjeruju da su ono što se pretvaraju biti, čak i ako to za vas predstavlja prijetnju.

Emocionalni vampiri će vas iskoristiti za bilo koju potrebu koju u tom trenutku imaju. Oni ne osjećaju nikakvu grižnju savjesti u uzimanju onoga što od vas žele, i nije ih briga kako se vi osjećate u vezi toga ili što će sve učiniti da vi popustite. Najveća pogreška jest povjerovati da su oni ispod kože poput svih ostalih, i da koristimo ista pravila igre.

Pravila po kojima oni igraju su sljedeća: moje potrebe su važnije od tvojih; pravila su za druge ljude, ali ne i za mene; NIKAD nisam kriv; ja to želim sada; i ako ne bude po mome napravit ću urnebes/izazvati probleme. Koliko to god nije pravedno, ovdje su posve i uvijek dosljedni.

Emocionalni vampiri nikada ne odrastu. Emocionalno, oni su djeca u odraslim tijelima, zato pazite da vas njihova kronološka dob ne zavara. Oni se cijelo vrijeme žele zabavljati, i imaju nekoga drugoga tko će se brinuti za dosadne i teške stvari. Osjećaju prijetnju od strane uobičajenih iskustava i odgovornosti svijeta odraslih. Biti odrastao, znači živjeti po društvenim pravilima i poznavajući ih napamet, tako da ih automatski provodimo. Stvarni problem je u tome što se oni nikada ne podvrgavaju društvenim pravilima.

Emocionalni vampir vidi druge ljude kao potencijalni izvor zadovoljenja njegovih potreba u svakom trenutku, a ne kao pojedinačna ljudska bića koja imaju svoje vlastite osjećaje i potrebe. Njima vladaju nezrele potrebe za koje smatraju da su one najvažnija stvar na svijetu. Njihov osjećaj za pravdu ili ispravnost svodi se na to da dobiju ono što žele, i neće se obazirati na tuđe granice, da bi to dobili. Oni će prelaziti preko svih granica, stalno i bez prestanka, iznevjerivši vaše povjerenje u njih.

Najuspješnija strategija s njima jest ista ona koju koristimo s malom djecom. Postavite granice. Izbjegavajte nepredviđene situacije. Budite dosljedni. Svedite prodike na minimum. Nagradite dobro ponašanje i ignorirajte loše. Također, povremeno ih možete staviti 'izvan igre'.

Zapamtite da oni obično nisu svjesni svog ponašanja, što je još jedan razlog više da vi to budete. Oni također nisu zli, ali im njihova nezrelost dozvoljava da djeluju tako da uopće ne razmišljaju jesu li njihove akcije dobre ili loše. Oni sebe vide kao žrtve sudbine i tuđe nepredvidljivosti. Umjesto akcijom, oni kroz život prolaze reakcijom, i shodno tome nikada ne nauče iz svojih pogrešaka.

Izbjegavanje zamke

Postoje neki načini koji vam mogu otkriti jeste li hipnotizirani od emocionalnog vampira. Skrećete od uvriježenih procedura. Razmišljate u superlativima (oni su najbolji). Osjećate trenutačnu povezanost s njima, iako znate da treba vremena da se nekoga upozna. Osobu ili situaciju smatrate posebnima. Ne obazirete se na objektivne informacije. Jednom kad odu, ostajete zbunjeni u vezi detalja vašeg odnosa.

Ako ste shvatili da ste hipnotizirani od emocionalnog vampira, najbolje je da to ne skrivate. Ako to pokušate prikriti, vampir će vas samo još jače stisnuti, i sve što se događa, iskoristiti protiv vas.

Pokušaj da uvjerite emocionalnog vampira da ono što radi nije ispravno, dovest će do toga da će vam on natrag citirati sve što ste do sada rekli, naglašavajući da nikada nije dao nikakva obećanja, a ako i jest, onda je netko drugi kriv što ih je prekršio. Oni se čine tako savršenima kad ih sretnete po prvi put, da bi se kasnije pretvorili u savršenu zbrku.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se ne uvučemo u to: ako se posao čini predobar da bi bio istinit; ponavljanje obrazaca; nikad ne mijenjajte svoja pravila u hipu; svatko može biti hipnotiziran; i na kraju, učite iz svojih pogrešaka.

Nemojte se zabrinjavati ako ste se prepoznali u nekom od ovih tipova vampira. Svatko od nas ima ponešto od njih, ali nitko nikad nije svaki od njih.
Jednostavna činjenica da ste mogli prepoznati ova ponašanja kod sebe, govori da niste emocionalni vampir. Emocionalni vampir ne može, niti će priznati, osobine koje drugi u njima prepoznaju. Oni su u stalnom poricanju toga. Normalni ljudi mogu prepoznati one dijelove sebe na kojima bi trebali poraditi i promijeniti ih.

(Opservacija na knjigu: EMOTIONAL VAMPIRES: DEALING WITH PEOPLE WHO DRAIN YOU DRY - Albert Bernstein)
Pripremila: Maja Cvjetanović Laboš
Izvor: http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=277

Vrh

PostPostano: ned 22.07.07 13:22 
Site Admin

Moram priznati da sam u odnosu na prije godinu dana mnoga toga shvatila o OPS i općenito o hranjenju (nad) drugima.

Takodjer, moram reći da mi je u tome JAKO pomoglo čitanje Adventures with Cassiopaea : http://www.cassiopaea.com/cassiopaea/adventureindex.htm

JAKO je poučno, prosvjetljujuće i informativno.

I sto je najbolje/(najgore), sada, kad sama vidim gdje se ja hranim nad drugima, sada, kad znam koji su koncepti, metode, svjesni i nesvjesno obrasci, kako se hranjenje detektira (osjecajima i senzacijama) - stvarno me je sram kad se ulovim u nekoj - manipulativnoj i mehanickoj akciji ili pokušaju OPS hranjenja nad nekim.

Priznajem, nisam jos dovoljno svjesna da mi to sve "sjeda" i da znam u svakom trenutku 100% što i kako, i prije svega: zašto nešo radim... ali moram priznati da sam u smislu shvaćanja, uvidjanja i ne "širenja" tog koncepta prilično napredovala.

Što znači: svaki put kad učestvujem u OPS dinamici hranjenja, ja više i više produbljujem i proširujem tu dinamiku na Zemlji.

Stvarno mislim da je vrijeme da se ova planeta uzdigne na jedan OPD nivo svijesti i svjesnosti o uzajamnom davanju / uzimanju energije na "dobrovoljnoj" bazi, bazi istinske slobodne volje, te svijesti o tome da su ograničenost i "umišljeno stanje nedostatka i nedovoljnosti" kako u vezi nas samih, tako i u vezi svega oko nas samo iluzije koje su nam od hiperdenzitetnih gospodara ugradjene genetski i psiholoski/mentalno/emocionalno u nas UM - ne bi li mirno i krotko postojali na ovom 3D OPS stupnju postojanja i bili krotka, nesvjesna, beznadezna i bespomocna HRANA.

HRANA tako sto krademo i iznudjujemo energiju jedni drugima, zato jer smo uopce TOTALNO NESVJESNI tih koncepata hranjenja sa energijom drugih, te uzimanja na silu, jer imamo osjećaj da nama NEDOSTAJE, a koja se onda fino transportira u eter, tj. direktno u njihova usta. Usta matrixa.

Vrh

PostPostano: pon 23.07.07 15:52 
Site Admin

Citat:
Što znači: svaki put kad učestvujem u OPS dinamici hranjenja, ja više i više produbljujem i proširujem tu dinamiku na Zemlji.

I ne samo to, svaki put kad ucestvujemo u bilo kakvom nesvjesnom ispoljavanju mi podrzavamo takvo stanje u globalu.

Citat:
Stvarno mislim da je vrijeme da se ova planeta uzdigne na jedan OPD nivo svijesti i svjesnosti o uzajamnom davanju / uzimanju energije na "dobrovoljnoj" bazi, bazi istinske slobodne volje, te svijesti o tome da su ograničenost i "umišljeno stanje nedostatka i nedovoljnosti" kako u vezi nas samih, tako i u vezi svega oko nas samo iluzije koje su nam od hiperdenzitetnih gospodara ugradjene genetski i psiholoski/mentalno/emocionalno u nas UM - ne bi li mirno i krotko postojali na ovom 3D OPS stupnju postojanja i bili krotka, nesvjesna, beznadezna i bespomocna HRANA.

Da, to je jednostavno sve nesvijest i nista drugo. Sve su to posljedice ispoljavanja nase nesvijesti, ali to je i prilika da se ponovo uzdignemo na nivo kojem pripadamo, da postanemo svjesni, ali ovaj put sa jednim novim i "dragocjenim" momentom jer smo iskusili iskustvo nesvjesnog, spoznali smo ga i usljed toga nasa svijest bi trebalo da zasija jasnije i cisce nego ikad. (bar se nadam :) )

Vrh

PostPostano: pet 21.09.07 00:07 

Vampirizam se može vidjeti vrlo često, nažalost i često to sami nesvjesni činimo ako se ne kontroliramo. Često puta drugi ljudi poistovječuju tuđi 'problem' sa svojom perspektivom, pa tako vrše pritisak i konstantne napade na taj problem i pripisuju ga kao svoj, a krive za to nas :)

Vrh

PostPostano: pet 21.09.07 17:03 
Site Admin

gocat je napisao/la:
Vampirizam se može vidjeti vrlo često, nažalost i često to sami nesvjesni činimo ako se ne kontroliramo. Često puta drugi ljudi poistovječuju tuđi 'problem' sa svojom perspektivom, pa tako vrše pritisak i konstantne napade na taj problem i pripisuju ga kao svoj, a krive za to nas :)

Mislis "emocionalni vampirizam"?
Da. Cesto to radimo ako se ne kontroliramo i to je upravo OPS - usisavanje necije tudje zivotne / emocionalne energije.
Zato jer smo tako programirani vec tisuceljcima.
Mi je uzimamo jedni drugima i bicima drugog denziteta, reptili nama. I piramida se nastavlja, sve do vrha.

Medjutim, mislim da se priblizavamo tocci nase evolucije gdje cemo se ponovo morati odluciti - hocemo li na visi stupanj kao OPS ili kao OPD bica?

Ovo
Citat:
Često puta drugi ljudi poistovječuju tuđi 'problem' sa svojom perspektivom, pa tako vrše pritisak i konstantne napade na taj problem i pripisuju ga kao svoj, a krive za to nas :)

nisam bas najbolje razumjela? Mozes li pojasniti sto si mislio reci? :-)

Vrh

PostPostano: ned 23.09.07 23:42 

E to je ono tipa ti si kriv za to što se ja osječam loše. I u tom smjeru konstantno tražiti napade, no međutim oni iscrpljuju obje strane jer vode u svađu.
Npr netko puši, nekom smeta i ne pristaje na nikakve kompromise, dakle, tu se ne postavlja rješenje nego jedna moguća opcija što je direktno utjecanje na slobodnu volju.
Naravno, loše navike su loše, no one su naše, tako da ih moramo ponavljati dok sami ne naučimo, ili ne odlučimo krenuti naprijed.

OPD, OPS... što je više čovjek svjestan te pojave, više je primjećuje na svakom koraku.

Vrh

PostPostano: pon 24.09.07 06:44 
Site Admin

Citat:
OPD, OPS... što je više čovjek svjestan te pojave, više je primjećuje na svakom koraku.

Slažem se potpuno, ovo si odlično primjetio. :D

Vrh

PostPostano: uto 23.10.07 00:38 
Odlično si to objasnio. Još nisam našla tako precizno, lucidno objašnjenje, tako jasnu percepciju kako se krađa energije dešava. I ja tako mislim ali ne bi bila u stanju tako divno to razložiti. Šteta što se ne mogu sačuvati ove tvoje tekstove s ovog foruma, jer rado bi ih imala u kompjuteru spremljene.

Od kako sam se prvi put devedesetih susrela sa idejom krađe energije u knjizi "Celestinsko prorčanstvo" promatram taj kako je on nazvao "bespoštedni rat za energijom".

Često sam tako uočavala kako nakon razgovora s nekim ljudima sam totalno iscrpljena, kako me sam kontakt sa nekima čini pospanom, kako mi otiče energije.
S nekim ljudima moja energija je ostajala nepromjenjena, a s nekima sam osjećala da i ja i oni poskakujemo od svježeg pritoka kao da smo skupa više od zbroja djelova, kao da tvorimo neko zaštićeno svjetlosno polje koje nas hrani.

Nekad cijele grupe imaju dinamiku oko nekog vođe koji siše energiju svima. Nekad bi osjetila u društvu da ekipa tako nisko vibrira i da se niko ne hrani mojom energijom nego jednostavno da se spuštanjem na njihovo vibraciju gubim i da mi energija otiče.

Tako sam promatranjem svog nivoa energije počela uočavat kad moram stvarno se povući i regenerirati i kad više ne mogu funkcionirati bez da oštetim svoje fizičko ili emocionalno tijelo. Tako sam naučila jedan osjećaj koji govori da je nivo energije ok i drugi koji govori da sam pokradena. Svaki put kad energija otiče ja se dignem i otiđem ća iz prostorije.

To je kao nešto nepristojno, ali ne vidim razloga da ostajem tamo gdje ću biti popapana. Nekad nekima i pustim da me malo gricnu, i dam im jer vidim da im fali. Kao npr mojoj bakici koja je sva slaba ali jako živne uz mene i to dok mi priča kako je grozno sve, kako je neka tamo glupača, a ona nije i proklinje vladu i sanadera i sve s reda, ali joj oči blistaju mladenačkim sjajem dok ja samo tonem u stolici jer mi je bacila kuku u solarni pleksus i od onamo se hrani. Pa onda pustim je malo, jer mi je draga.....

Ali primjetila sam i jednu divnu stvar, a to je ako sam duhovno jaka i ako sam dobro meditirala i bila na izvoru iznutra i onda otvorim srce i ako nekako izokrenem percepciju i vidim tu dušu ispred sebe kao izgubljeno dijete koje nezna bolje i kad iz mene provali suosjećanje da sam onda vezana na jedan viši izvor koji kroz mene daje energiju i da mi energija ostaje stabilna premda osoba iz mene uzima. Dapače kupam se u nečemu i dobijamo i ja i taj nesretni sisavac.....

Samo naravno ..... lakše mi je uteć, lakše se maknit i lakše se ne izlagat nego držati visoku vibraciju ljubavi. Za to treba ulaziti u duboku meditaciju jer u tom kontaktu s božanskim unutar nas dolazimo do neizmjenrnog izvora energije.... Mislim da je to ključ kako izaći iz tog kruga i tog rata oko energije. Šta ti misliš je li to rješenje?

Vrh

PostPostano: pet 07.12.07 23:06 

Ne mogu vjerovati koliko nevjerovatnih ljudi ima tu. Morala sam se odmah logirati jer nije cesto da se nadem u drustvu ljudi koje ja razumijem i koji mene razumiju.

Moram priznat da sam se sa svim ovim susrela jako rano, mozda cak pre rano. Jos kao dijete (da li mozda postoji jos netko tko je budenje ili 'svijesnost' stekao tako rano?). Okruzena okolinom koja je kao stvorena za emocijonalnu drenazu. To je sve kulminiralo krajem puberteta najgorim mogucim krajem. Pokusajem samoubojstva. Ni danas ne mogu tocno odrediti tko ili sto me je toliko izmucio. Sjecanja su dosta zbrkana a patnja nevjerovatna. Sjecam se trenutaka kada bi satima, danima lezala bez snage i volje da maknem malim prstom. Bez zelja, bez snova, bez osjecaja. I uvijek sama. I istina je da se takvo emocionalno zlostavljanje vrti u krug. Znala sam se uhvatiti da se potpuno nesvjesno pristekam na zrtvu i nadoknadim energiju.

Da bas ne bude sve ovako crno. Imam tu mogucnost da uocim probleme kod drugih i popravim sto mogu ili sto vec oni dopuste. Da vratim bar nesto natrag.

Vrh

PostPostano: sri 19.12.07 02:21 

Imam direktna iskustva sa osobom koja nije čovjek. Pod maskom naivnosti sam s tom osobom proveo 3 godine i puštao da me ispija gotovo izvan svake mogućnosti prosječnog ljudskog bića. Kada sam konačno stekao dovoljno energije da primjenim taktiku odljepljivanja to je gotovo rezultiralo mojom nasilnom smrću. Na "sreću" uspio sam pobjeći na vrijeme i praktički "pod okriljem noći". Ta iskustva su mi bila potrebna kao moj "socijalni eksperiment" nakon kojega sam ih proveo još nekoliko. Nagrada koju čovjek primi nakon uspješnog preživljavanja napada ovih nesvjesnih monstruma čovjeku dolazi u obliku znanja. To nije neko filozofsko znanje već praktičko znanje koje sam nazvao "gerilska linija". Morao sam početi klasificirati određene segmente borbe jer mi se sve već počelo mješati a morao sam raditi u uvjetima smanjene razine energije u kojoj čovjek postaje jako sklon tzv. "zapisivanju" odnosno kataloškom slaganju obrazaca na čemu se i temelji svako socijalno programiranje. No ponekada je to jedini način da zapamtite iskustva potrebna za nastavak borbe.

Određenim tehnikama sam nadijevao imena kojima sam se kasnije smijao da me bolio trbuh. Neugodno mi ih je uopće i spominjati ali nije niti bitno. Jednom kada naučite sva svoja tjela kako da se brane ostajete sami sa sobom.

Danas sam u fazi da mi se dogodi da sjedim u kafiću i čitam novine a na vrata uđe meni potpuno nepoznata osoba čija me sila neugode zapljusne tako da se automatski dižem, plaćam piće i odlazim ne čekajući niti trenutka. Dok odlazim obično osjetim njegov/njezin gnjev.

Kada osoba postane ratnik tjelo prakticira automatizirane obrambene reakcije koje uključuju plašenje osobe prijenosnika (tlačitelja - energetskog portala) na smrt, potpuno ignoriranje te osobe (kao da uopće niti ne postoji), potpunu dominaciju nad tom osobom u svakom pogledu (vrlo je lako impresionirati osobu koja ne posjeduje prirodne zaštite od povodljivosti i tako ju izdominirati), iskreno i brutalno direktno unošenje u srž problema i otkrivanje istine o letačima toj osobi bez obzira što ona u većini slučajeva nije niti svjesna njihova potojanja i meni omiljena strategija: zasjeda (opisana u djelima Carlosa Castanede kao taktika u kojoj se osoba zavuče u mrtvog magarca kojemu je izvađena utroba nakon čega se trbuh zašije. Kada strvinar dođe na gozbu čeka se da se pomami za toplom unutrašnjosti strvine i da kljunom probije rupu u tjelo. Kada to učini njegova glava ne nailazi na očekivani otpor i propada unutar lešine a lovac skriven u pljenu tada hvata glavu i čvrsto ju steže te lomi vrat strvinaru.)

To zna biti toliko šokantno za te ne-osobe da se neki nikada ne oporave. Na taj način postaju beskorisni i letači ih ostavlja na miru a time i oni ostavljaju druge na miru. :( :twisted: 8)

Vrh

PostPostano: sri 19.12.07 13:01 
Site Admin

inosense je napisao/la:
Danas sam u fazi da mi se dogodi da sjedim u kafiću i čitam novine a na vrata uđe meni potpuno nepoznata osoba čija me sila neugode zapljusne tako da se automatski dižem, plaćam piće i odlazim ne čekajući niti trenutka. Dok odlazim obično osjetim njegov/njezin gnjev.

:shock: Znam tocno o cemu pricas.

Citat:
potpunu dominaciju nad tom osobom u svakom pogledu (vrlo je lako impresionirati osobu koja ne posjeduje prirodne zaštite od povodljivosti i tako ju izdominirati),

Meni se dominiranje / manipulacija cine totalno OPS /letacko razmisljanje i uzimanje energije/svijesti. Ili si htio reci nesto drugo? Ja preferiram ignoriranje.

Vrh

PostPostano: sri 19.12.07 17:28 

Jest letačko razmišljanje jer su takve osobe navikle biti poslušne pred letačkim razmišljanjem. To je samo alat, ako znaš za njega a ropstvo ako si ga nesvjestan.

Vrh

PostPostano: sri 05.03.08 15:21 
Site Admin

Hranjenje drugima - emocionalni vampirizam

Ovaj koncept podrazumijeva oboje - psihološku manipulaciju i psihičku igru dominacije i eksploatacije. Fizički ili psihološki dio se sastoji od neke vrste emocionalne kontrole nad drugima. Psihički ili metafizički dio uključuje narušavanje nečije životne snage za vlastitu korist. To je neka vrsta vampirizma.

Hranjenje drugima bilo koje vrste je u stvari vrlo uobičajeno i često se dešava bez svjesne namjere i znanja onih koji u tom procesu učestvuju. Osjeća se kao umor, iritacija, indiferentnost, ushićenje ili bilo koji drugi osjećaj, ovisno o tome da li je netko hrana ili se hrani.

Ljudskom biću je potrebna neka vrsta mentalne hrane impresije i pažnje.
Ljudske bebe umiru ako im se uskrati pažnja. Ovaj biološki mehanizam je genetički programiran da dobije takvu vrstu pažnje /hrane na ovaj ili onaj nacin. Čak i negativna pažnja je bolja nego nikakva.

Ova bazna potreba za pažnjom se kasnije može razviti u razne vrste manipulativnih ponašanja koji imaju za cilj hranjenje sa pažnjom / energijom drugih. S druge strane ovakve karakteristike mogu biti i urodjene kao kod psihopata.

Hranjenje često zahtijeva barem pasivno učesce sa obje strane. Razmjena je nekad balansirana, a nekad ne, ali obično onaj koji se hrani žrtvi daje nekakav zalog kako bi ovakav odnos održao. Zalog može biti najrazličitije prirode ovisno o tome što žrtva najvise želi, za što je najviše voljna "prodati svoju dušu".

Hranjenje obično izaziva neki "plemeniti osjećaj" kod žrtve. Ovo može biti osjećaj sažaljena nad predatorom, osjećaj porodične obaveze, osjećaj dužnosti za zaštitu potlačenih, osjećaj krivnje i sl.
Hranjenje može uključivati i materijalnu dobit, ali dobijanje pažnje i kontrola emocionalnog stanja žrtve je često puno važnija.

Hranjenje je jasno aktivnost služenja sebi. ( OPS )
Ako ohrabrujemo hranjenje drugima, time što sami svojevoljno sami odabiremo biti hrana, generalno doprinosimo održavanju OPS hijerarhije.

Hranjenje ima tendenciju da se organizira u lanac ishrane ili piramidalnu strukturu te tako ljudski predatori nisu krajnji korisnici. Psihička energija koju su oni skupili u dramama hranjenja se prenosi do OPS snaga viših denziteta.

Žrtva često nastoji nadomjestiti izgubljenu energiju hraneći se drugima.
Bilo kakva obrana od hranjenja započinje sa svjesnošću o mogućnosti da se takvo nešto zaista dešava. Da bi ustanovili da li se ovo dešava u nekoj odredjenoj situaciji, najbolje se potpuno distancirati od te situacije, odnosno osobe i promatrati da li to pravi neku razliku ili ne. Ukoliko distanciranje nije moguće, preostaje nam intenzivna samo-obzervacija.

Simptomi odnosa u kojem smo hrana generalno uključuju emocionalne reakcije i promjene u energetskom nivou, medjutim ove promjene su obično povezane sa smanjenom sposobnošću objektivnog rasudjivanja što znatno otežava prepoznavanje.

Emocija je hrana u dinamici hranjenja.

Da bi prestali biti hrana najbolje je ne dati očekivanu reakciju ili dati potpuno neočekivanu reakciju. Ovo je jako teško zato sto su ljudi najčešće bića mehaničkih navika i skoro potpuno mehanički reagiraju emocionalno. Neki ljudi su potpuno zavisni od odnosa u kojima su hrana. Kada su izmanipulirani sažaljenjem, to može dovesti do toga da se osjećaju potrebnima i plemenitima, što povećava njihov osjećaj samovažnosti, mada su u biti samo iskorišteni.

Često je većina hranjenja zamaskirana. Obrasci hranjenja su kod ljudi obično duboko ukorijenjeni i najčešće su potpuno nesvjesni ili u najmanju ruku gurnuti ispod tepiha čak i kad smo ih u jednu ruku svjesni.

Većina ljudskih predatora uopće nije svjesna da su predatori. Oni će obično pokušati preokrenuti cijelu situaciju, ukoliko ih se suoči sa dokazima o njihovom ponašanju.

Najbolje rješenje je emocionalno i fizičko distanciranje od ovakve dinamike.
Promjena u ljudima se dešava rijetko i nikada bez mukotrpnog rada na sebi. Sama tvrdnja da se netko promjenio nužno ne znači da je to istina, jer ljudi često znaju glumiti preobražaj tako što nauče nove trikove.

IZVOR: "Feeding on others"
http://glossary.cassiopaea.com/glossary.php?id=311

Vampiri

Vampir je arheotip parazitskog korištenja energije ili životne snage drugih za vlastito održavanje.

U Muravieff-ovim komentarima o "filmu" naših života on govori o takvim entitetima kao o "mrtvima koji za sebe misle da su živi". Radi se o marionetama hiperdimenzionalnih OPS gospodara. Svojim odnosima sa ljudskim žrtvama ove marionete služe za prikupljanje i akumuliranje energije koja se prenosi gospodarima na više denzitete i na taj se nacin održava matrix.
U modernom jeziku o kradji energije se često govori kao o psihičkom vampirizmu tj. osobama koje egzistiraju crpeći energiju, emocije i životnu snagu od drugih ljudi. Ovo opisuje Organske Portale, psihopate ili bilo koga drugog koji siše energiju iz druge osobe.
U metafizičkom smislu možemo govoriti o usisavanju u vrtlog koji vodi misaonom centru Opredjeljenja Prema Sebi. ( OPS ) Vampir ima vrlo malo ili uopće nema objektivnu samosvjesnost. Vampir živi u konstantnom stanju identifikacije sa hranjenjem i stalno treba još i još kako bi zadovoljio svoje samo-služeće apetite.

Budući da hranjenje prirodno formira lance ishrane - ljudski predatori nisu na vrhu ovakvog lanca. Ono što se po svoj prilici dešava je, da se psihička energija koja se prikuplja u svim individualnim dramama medjusobnog hranjenja izmedju ljudi - uljeva u lijevak koji vodi ka OPS bićima iz viših denziteta.

U mitovima je najveći neprijatelj vampira sunce. Možda je to metafora za znanje koje kao svjetlost otkriva pravo lice vampira i daje nam mogućnost da ih eliminiramo iz svog života. Mitovi o vampirima uvijek tvrde da žrtve vampira postanu i same vampiri. Ovo ne samo da znači da žrtve moraju nadoknaditi izgubljenu energiju, već i da usvajaju vampirski pogled na svijet.

IZVOR: Vampiri
http://glossary.cassiopaea.com/glossary.php?id=855

Vrh

PostPostano: uto 12.08.08 22:02 
Site Admin

Energetski vampirizam

Na pocetku danasnje emisije Astro-Studija preporucicemo vam jednu knjigu. Rec je o izdanju Astrogora - Karmicka medicina, Energetski vampirizam.

Mozda je termin energetski vampirizam pomalo nesretno izabran ali je neosporno da ima dosta slicnosti sa mitoloskim vampirima koji su tako omiljena tema raznih horor filmova.

A evo u kom kontekstu se rec vampir opisuje u ovoj knjizi:

Citat:
"Vampir je covek koji odrzava nivo energije svog biopolja na racun drugih ljudi. Prirodni nacini za ocuvanje zivotne energije su redovno unosenje hrane i stalni kontakt sa energoinformacionim poljem kosmosa. Ukoliko se taj lanac iz bilo kojih razloga prekine covek moze da se razboli... Na taj nacin on cak i nesvesno moze ovaj nedostatak kompenzovati uzimanjem energije drugih ljudi.

Ova vrsta drustvenog vampirizma je veoma rasprostranjena i obicno je bezopasna. Pozeljno je da privremeno psihicki jaci partneri u porodici ili medju prijateljima pruzaju pomoc slabijem. Uopste, razmena energije medju ljudima u izvesnoj meri je uvek prisutna i normalna. Problem nastaje onda kada covek pocinje stalno da pribegava ovom nacinu uzimanja energije nanoseci stetu okolini. To je osoba koja stalno uzima, a nista ne daje ljudima sa kojima opsti. Ovo se moze nazvati nekom vrstom energetskog egoizma.

"Ne nervirajte se", govore nam lekari, "umirite se" savetuju psiholozi, ne shvatajuci da postoje ljudi koji postepeno provociraju nas slom i razdrazenost, jer nam samo na taj nacin mogu oduzeti zivotnu energiju.

Ti ljudi su uslovno receno, vampiri, oni ispustaju i sisu nasu psihicku energiju svim njima dostupnim nacinima. Vampirizam - to je energetska pljacka. Tada se vampir oseca lakse i bolje, a donator ili zrtva ostaje nemocan i bolestan.

Vampiri se osecaju lose kada je drugima dobro. U dodiru sa njima mi obolevamo a oni ozdrave. Kod nas se javlja malaksalost i pospanost, pojacava se razdrazenost i pogorsavaju se stare bolesti, postajemo osetljiviji na infekcije, dobijamo neocekivane traume i jos mnostvo drugih bolesti koje se javljaju djavo bi ga znao otkuda.

Sve je to posluzilo kao povod za pisanje ove knjige koja ce, nadam se, pomoci da uvidimo i shvatimo tajne mehanizme energetskih gubitaka i skrivene uzroke nasih bolesti.

Astrologija ljude deli na Solarne i Lunarne, nezavisno od toga u kom znaku Zodijaka su rodjeni. To je ono sto inace psihologija naziva "ekstravertnim" i "introvertnim" tipovima. Lutajuci izmedju suprotnosti svetla i tame, toplog i hladnog, covek provodi citav svoj zivot.

Energija Solarnih ljudi - vampira je vrela i suva. To su zestoki i agresivni ljudi, mi kazemo: krvopije i sadiste.

Ti ljudi su egoiste u najvecoj meri. Sami napadaju zrtvu, izazivaju skandale i sukobe, te fizicku i duhovnu bol. Na taj nacin najavljuju da ce nam ispiti svu dusu. Solarni vampir nastupa drsko, izazivajuci prasak naseg negodovanja, u lice nas vredja. Oni nastupaju izazivacki otvoreno, cak i kada svoje namere skrivaju. Njih pokrece zavist, zloba i mrznja, to je sav njihov energetski svet, za drugi i ne znaju. Ako na njega ne reaguju, Solarni vampir je spreman i da udari, samo da dobije svoje - odredjenu dozu otpadne energije. Solarni vampir moze za tren oka da isisa energiju donatora do krajnje iscrpljenosti. Od kontakata sa njima drasticno se menja krvni pritisak, pojavljuju se ili pogorsavaju srcane bolesti.

Solarni vampir se moze prepoznati i po linijama na dlanu koje su kod njega tamno crvene ili ljubicaste boje umesto ravnomerno crvene. To nam govori o tome da su kod njega energetski kanali i krv zagadjeni.

Energija Lunarnih ljudi - vampira suprostavljena je Solarnoj. Hladna je i vlazna. Lunarna energija ima jaka magnetna svojstva. To su ljudi koji neprimetno, blago i mirno izvlace iz nas energiju i dusu.

Ako je Solarni vampir energetski bandit, onda je lunarni energetski lopov, tih i skriven. On se stalno zali na svoje probleme, pravi se da je glup i da nista ne razume. Pravi je gnjavator. Ne psuje i ne svadja se, vec cmizdi i izvodi nas iz dusevne ravnoteze. Takav covek ima uvek iste probleme i koliko god da ga savetujemo i pomazemo mu, ti problemi se ne menjaju, sto pocinje da nas razdrazuje.

Od dodira sa njim mi gubimo snagu, zivotna aktivnost opada, pocinjemo da zevamo, u grlu nas nesto grebe i gusi. Lunarni vampir je kao mali mis, tih i nespretan, oprostice vam svaku grubost. Ucinice sve samo da bi se druzio sa vama jer je uspeo da vam uvuce kljuc kojim lagano otvara brane vasih energetskih kanala. Prema bliskim ljudima je agresivan, a prema najblizim ukucanima, dozvoljava sebi i grubost. Van kuce je manji od makova zrna, skroman je i stidljiv, servilan. I uopste svim vampirima je svojstvena dvolicnost: razlicito se ponasaju kod kuce i na poslu.

I Lunarni vampir se lako moze odrediti prema linijama na dlanu. One imaju zutu, smedju ili tamno -smedju boju, a kod zdravog coveka lunarnog tipa one su bezbojne tj. boje koze.

Scena 1. ........Svakog jutra kada se probudimo zurimo na posao. Covek koji voli svoj posao i ljude sa kojima komunicira vec od jutra se puni energijom radosti. Drugi pak, probudivsi se, misli o poslu kao o robiji, proklinje ga, tesko ustaje, ali je prinudjen da ide. Pri tom on nema ni snage ni snage ni zdravlja, njega vec sve razdrazuje, nesto ga gusi - to je klasican vampir.

Mi s njim sedamo u isti autobus, tramvaj ili vagon u metrou. Vampiru je tesko, potrebno mu je da odbaci energiju koja ga gusi i on vam staje na zulj, pogadja vas u zivac. On ce to obavezno uraditi bolno, namerno, da bi izazvao vase negodovanje i gnev. On se gura tako da vas obavezno zaboli. To se on zuri i provocira nas da se razdrazimo i mi se ukljucujemo.

Srce pocinje ubrzano da vam kuca reagujuci na tu otvorenu grubost, poljuljana je vasa unutrasnja energija (prana) i ta disharmonija prelazi u vasu spoljasnju energetsku opnu (auru). Izbaceni ste iz takta, vase radosti kao da nije ni bilo, a on samo povecava razdrazenost jos vecim uvredama. I tada vasa energija potpuno prelazi njemu. Vampiru je bolje, laknulo mu je, odbacio je ono sto mu je smetalo i gusilo ga, napunio se svezom energijom, mada loseg kvaliteta, otpadnom, ali bas takva njemu i odgovara. Naravno! A vi dolazite na posao i jos dugo ne mozete da skoncentrisete, nemate snage, iscedjeni ste kao limun.

Scena 2. .......... U komsijskim odnosima najcesce se javlja Lunarni vampirizam. To su Lunarne komsije - vampiri. Oni se iz raznoraznih razloga utrpavaju u drustvo; dolaze kod vas bez razloga i poziva. Svako druzenje mora nositi u sebi obostranu radost i interes, kako bi za sve bilo odmor i zadovoljstvo. Ali vampir ne primecuje da mu se niko ne raduje, da je za druge njegov dolazak i prisustvo mucenje.

Zanimljiv detalj je i to sto vampiri nikada ne pozivaju sebi u goste, vec nastoje da dodju kod vas, da bas kod vas popiju tu soljicu kafe. I ako se dogodilo da ste kod njega bili u gostima, od njega odlazite sa glavoboljom, malaksaloscu i osecanjem da ste svoje vreme uludo potrosili.

Lunarni vampir voli da dodje kod vas, pozali vam se na nekoga ili nesto i ni o cemu drugo gotovo nista ne progovori. On ne shvata da sa njim ne zelite da razgovarate, da mu tek reda radi odgovarate na upucena vam pitanja, tek sa da ili ne. Prazni razgovori vas umaraju, a njegovo prisustvo nervira i ljuti. Dok njemu samo to nedostaje, vi ne nalazite nacina kako da ga se otarasite, a on se trudi da vas uveri kako mu je jako lepo kod vas i da se tu jako dobro oseca. Kako da ne!

I kao po pravilu, dolazi vam u jedno te isto vreme, bas kao da ide na posao, tako da vi u to vreme vec pocinjete da osecate nervozu i pritisak... Zato nadjite povoda i razloga da takve ljude ne pustate u svoju blizinu. Nista lose se nece desiti ako prekinete sa njima sve veze jer ce oni lako naci svoj novi izvor zdravlja i "sveze krvi". Na vasu nesrecu takvu vezu je tesko prekinuti jer vas obicno takve osobe cvrsto drze u svojim rukama putem raznoraznih sitnih usluga i pokloncica...

.........I ... - nema vise! Ostatak cete morati da procitate iz ove veoma zanimljive knjige koja zaista tera na razmisljanje. I, ubuduce... nemojte da za svaku sitnicu trcite kod lekara. Razmislite malo o tome kakvi vas ljudi okruzuju i u cijem prisustvu se neprijatno osecate. Pokusajte da se prisetite koliko vas je samo puta neka osoba uvredila i povredila, namerno ili nenamerno, sada to nije bitno i potudite se da se otrgnete od njene kontrole. Ukoliko vam to podje za rukom u jedno sam vise nego siguran - potpuno cete se preporoditi!

Naravoucenje: Danas vise ni pametan nije tolika budala da popusta!

IZVOR: http://www.astro-art.net/tx-120.html

Vrh

PostPostano: uto 12.08.08 22:15 
Site Admin

'Energetski vampiri'

'Energetski vampiri' termin je kojima se u New age krugovima obično označavaju osobe koje na neki način utječu da se drugi osjete umornima, fizički i/ili energetski iscrpljenima ili čak nesigurnima u sebe.

Stekla sam dojam da se ovom pojmu pridaje prevelika moć. Poneki autori opisuju 'energetske vampire' tako da stvaraju dojam da se radi o osobama s posebnom moći, odnosno sposobnošću da koriste svoju energiju kako bi crpili tuđu. Bez da se to jasno definira, o takvim se osobama često govori kao da to čine barem djelomično svjesno i namjerno, a u svakom slučaju na način kojem se teško oduprijeti i protiv kojeg su potrebni posebni oblici zaštite.

Moje je mišljenje i dosadašnje iskustvo o 'energetskom vampirizmu' da se u pravilu radi o takvim oblicima emocionalne komunikacije, češće nesvjesne i neverbalne nego svjesne i verbalne, koje kod druge osobe izaziva emocionalnu nelagodu i pad resursa.

Često se radi o osobama koje se postavljaju nemoćno i potrebito, mnogo traže i očekuju od drugih ili na neki način imaju potrebu snažno manipulirati drugima. Često to čine putem izazivanja osjećaja krivnje ili nedostatnosti. U drugim slučajevima, može se raditi o stavu nadmoći i izazivanju nesigurnosti u drugima. Na nesvjesnoj razini, te se poruke obično prenesu prije nego što se ijedna riječ izgovori, zbog čega se stječe dojam da se u tu svrhu koristio neki poseban pristup.

Naziv je djelomično primjeren budući da emocije jesu energija i utječu na nivo budnosti i snage koju osjećamo, no neprimjeren u smislu da sugerira jednostranu odgovor­nost za taj pad energije. Nitko ne može utjecati na naše emocionalno stanje izvana, ako u nama ne postoji nešto što reagira na taj vanjski povod.

Ponekad uzrok pada energije može biti u transferu – odnosno druga nas osoba može podsjećati na neko neugodno iskustvo ili osobu zbog koje smo se loše osjećali. Možda nas na to podsjeća svojim stvarnim ponašanjem, a možda tek određenim sitnim sličnostima, gestama ili fizičkim obilježjima koja su dovoljna da nas potpuno nesvjesno podsjete na neugodne osjećaje iz prošlih iskustava.

Nazvati nekoga energetskim vampirom zgodan je način etiketiranja tuđeg ponašanja, ali mudro je zapitati se što on zrcali u našem životu, zbog čega smo ga privukli. Ako imate problema s 'energetskim vampirima', provjerite na koji oni to način čine, koje vas njihove osobine najviše smetaju, a zatim provjerite postoje li područja u kojima se na sličan način ponašate sami prema sebi, crpite vlastitu energiju ili ne poštujete svoje granice.

Ako ne pronađete ništa, provjerite što vas sprečava da jednostavno prekinete komunikaciju s tom osobom, ili ako je komunikacija nužna, da postavite čvrste granice i razgovarate čvrsto, iskreno i iz stava samopoštovanja. Obično je to upravo osjećaj krivnje, koji prirodno izaziva pad snage i energije.

Premda sama to nisam iskusila, te smatram da je to mnogo rjeđi slučaj, osobe koje poznajem i cijenim navele su mi i slučajeve svjesnog i snažnog manipuliranja tuđom energijom, naglašavajući da to često čine ljudi koji se postavljaju kao učitelji i manipula­tivnim pristupom navode ljude na emocionalno otvaranje.

O tome mi je teže govoriti jer nemam to iskustvo niti sam istraživala takve pristupe, no smatram da je poruka u osnovi ista, premda drastičnija i vidljivija: na koji način ne poštujete svoju slobodu i svoje granice, odnosno zbog čega ste prihvatili i ostajete u odnosu s takvom osobom?

U svakom slučaju, za takvo iskustvo, kao i mnoga druga naizgled negativna iskustva, možete biti zahvalni kao za priliku da pažljivije promotrite svoj život i odlučite na koji ga način možete učiniti kvalitetnijim i sretnijim. Preuzimanje odgovornosti i iskrenost prema sebi ključ su za stvaranje trajne sreće.

© Kosjenka Muk 2005, www.centar-angel.hr
IZVOR teksta: Metafizicki portal Znanje

Vrh

PostPostano: uto 26.08.08 19:40 
Site Admin

Naisla sam na fenomenalan blog http://mindpositive.bloger.hr/
koji se bavi temama: energetski vampirizam, energija ljubavi, pozitivna energija, psiha, zdravlje, psihički vampirizam, stvaranje pozitivne energije vrtenjem cakri, zastita od sisanja energije, itd.
Autorica bloga, Serena Alba, je objavila knjigu GEOMETRIJA BOŽANSKE ISKRE i kako smo jedva preživjeli roditeljsku ljubav.
Knjigu možete nabaviti u svim knjižarama u centru Zagreba i u drugim većim gradovima ili pouzećem od izdavača na mail mindpositive@vodatel.net.
Evo jedan njen post koji sjano objasnjava dinamiku emocionalnog vampirizma i hranjenja zivotnom energijom drugih:

Citat:

Duje, izlazi vanka iz mora…

Već godinama se kupam u jednome malome mistu, toliko je malo da ima samo jedan kafić koji radi cijeli dan i jednu piceriju koja radi samo od četiri popodne. Misto nema ni crkvu ni ništa, samo dućan koji radi dva ljetna mjeseca, čak su i turist-biro zatvorili, koliko su mali. Taman po mome ukusu. Svi se kupaju ispred svojih kuća, vikendica, ima samo jedna mala plažica na koju stane ne više od šest-sedam obitelji, pola domaćih, pola turista. Ta plažica je moj veliki teatar, jer dolaze obitelji s djecom i imaš što slušati i gledati cijeli dan.

Ima jedna domaća obitelj, imućna prilično, bave se svim i svačim, turizmom dakako, imaju mali kamp iznad plaže, svi rade, svi vrijedni. Prije pet-šest godina oženi se stariji sin vitkom zgođušnom plavušom, a bila mi je i simpatična dok mali Duje, koji sada ima oko šest godina, nije prestao biti beba, dok nije počeo razumjeti cijele rečenice. Tada mi je prestala biti simpatična.

Dođe ona s Dujom svako popodne na plažicu, koji put bude tu i Dujin tata, baba, stric, ima ih pun kufer. Kad ih je pun kufer sve je dobro. Ali kada je zgođušna, vitka plavuša sama s Dujom, onda to ovako izgleda:

- Duje, nemoj ić' u duboko!

- Duje, kako ti to stoji maska?

- Duje, stavi peraje. Duje, skini peraje!

- Duje, 'ajde plivaj na buvel!

- Duje, vrati se, nemoj ić' tamo!

- Duje, izlazi vanka iz mora!

- Duje, tu se skliže.

- Duje,nemoj skakat, razbit ćeš se!

- Duje, ne možeš u more, ladno ti je.

Nema kraja. Štogod Duje radi, ne valja, ona bi nešto drugo. Ne da Duji ni tri minute mira. Nikada se ne smije s Dujom, nikada ga ne ohrabruje ili mu odaje priznanje za njegove «podvige». Duje se ne da i radi po svoju . Ipak je proplivao samo malo kasnije nego je prohodao, ipak je on Dalmatinac, još uvijek s pradjedom pred očima, koji malo govori, puno radi, ali se vidi da on vodi, barem svoj resor u kojem su baba i on. Dok njoj «ne pukne film», onda krene s prijetnjama, Duje u plač. Vrlo često za kaznu odu s plaže prije vremena, Duje u suzama, ona ljuta k'o pas, jer Duje «ne sluša». Rijetko ide zajedno s Dujom u more i igra se s njime.

Nasuprot tome, Dujin tata je Dujin partner od prvih Dujinih «momačkih», dakle ne više «bebačkih» dana. Partner, prijatelj, ne – gazda. Igra se s njime, plivaju, rone, skaču, smiju se, lijepo razgovaraju, često šute u miru i razumijevanju. Nema nesporazuma, nema zabrana. Duje ima slobodu kretanja i inicijative. Kupa se dokle hoće, izlazi iz mora kada ga je volja. Tata ga često provoza u barci ili morskom skuteru, da Duji da «sam» drži timun. Podučava ga svemu što on zna. Nema vike, nema naredbi, nema zabrana, nema plača.

Još nekoliko mladih obitelji iz mista i okolice dolazi tu povremeno, situacija potpuno ista. Mlade mamice, moram reći, histerične. Dokazuju svoju moć nad sinovima (u ovom slučaju sve imaju sinove). Dokazuju da su one gospodarice nad djecom od dvije, tri, četiri, pet godina. Nedokazane, nerazumne, čangrizave gospodarice kojima je dosadno na plaži pa svih nekoliko sati koje provedu tamo ubijaju u pojam vlastitu djecu.

I ostatak slike identičan. Kada dođu sami mladi tate s djecom, vrlo su slični Dujinom tati. Kada su prisutni mladi mama i tata zajedno, mamica i dalje histerizira, terorizira i dokazuje tko je gazda, mladi tate šute k'o zaliveni. Ne bore se da nametnu svoj stil s djetetom, ne bore se da zaštite dijete. Jer je mlada gazdarica očito i njima gazdarica.

(Moj prijatelj Ivo to ovako objašnjava – dvije su vrste muškaraca, jedni su papučari, a drugi su oni koji vjeruju da nisu.)

Dujin tata koji put poslije zalaza Sunca, kada više nema kupača, nešto petlja oko barki i motora. Pa stane, zagleda se sjetno u daljinu, ali vidiš da ne vidi onu ljepotu oko sebe, vidiš prazan pogled tužnoga čovjeka koji je otkrio «ozbiljnost» života.

U elementu je kada ih je «pun kufer», ili kada dođe ekipa pa zaigraju vaterpol. Kada je sam s plavušom i Dujom, kao da ga nema.

Energetski aspekt ove priče, mislim, da vam je jasan. Mlada mamica se taman izborila za novu ulogu u životu, izborila se za energetsku vlast i sada energetski tamani dijete, pa muža. Imat će ona još dugo energetskih «obaveza» prema roditeljima, treba njih i dalje snabdijevati, sada to može bolje nego do sada, jer umjesto nje same njih troje-četvero služe u istu svrhu. Doduše, malo je kompliciranije, jer se mora sa svekrvom izboriti da ne snabdijeva i nju, tj. da joj ne dozvoli da ona dalje tamani svoga sina. Tu je još pat pozicija, vidjet ćemo što će vrijeme pokazati. Za sada se njih dvije dobro slažu – na plaži.

Kod stranaca je ova pojava puno rjeđa i nije tako drastično izražena. Više je sklada među svima, djeca imaju više slobode, rijetko je u finalu kaznena ekspedicija i protjerivanje neposlušnih s plaže. No, to su sve kamperi, a imam neke predrasude da su oni malo posebni ljudi. Ne vjerujem, naime, da su stranci nešto puno bolji od nas.

Ovaj komad ja svrstavam u drame. Tragične drame.

http://mindpositive.bloger.hr/post/duje-izlazi-vanka-iz-mora8230/945653.aspx

I nastavak:

Citat:
Kaže mali Duje

«Kad je meni ladno, tebi je uvik toplo»

Sunce još žeže neka se kolovozu bliži kraj. Dica pari da ne izlazu iz mora kako je toplo. Guštaju ka mali prasci. Evo ti i maloga Duje i mame plavuše. Ravno u more oboje.

Citat:

- Ajme, šta je friško, kaže Duje.
- Bome, nije, kaže mama plavuša. Baš je toplo.
- Kad je meni ladno, tebi je uvik toplo, kaže mali Duje.

Nije ni zna da je opazija prvi apsurd u svomen životu.

Možda nikada neće toga postati svjestan. Sve većega apsurda. Samo će nekako nejasno osjećati da mu ništa nije jasno. U životu.

Inače, bilo je to dobro popodne za Duju, iako mu je bilo malo friško u početku. Mama plavuša, kada su stigli do plaže, nije bila u energetskom minusu. Duje je cilo popodne bija u moru, igra se lipo sa svon dicon. Nije mora izlaziti vanka iz mora. Plavuša nije cendrala. Posljedično, djeca nisu drečala.

Mama plavuša je dremuckala na Suncu, mislila svoje i – šutila. Valjda je i njoj bilo lipo. Duje je ionako već veliki, neće se utopit, jer dobro pliva. Nije ga morala posebno nadgledati. Danas. Kad je nekako bila puna energije, mirna i zadovoljna.

Jest da je Duje prethodno platija svoj mir u energetskim novčanicama, jer mu je bilo zima, a drugima toplo. Za sad je to prigrmija bez veće štete, jer je u igri nekako vratija snagu i toplinu, pa ni on kao da nije uopće izlazija iz mora.. Baš mu je bilo lipo danas. A i mami plavuši.

Reka je mali Duje nešto puno pametno, iako osim mene to nitko nije sinja. Kad je njemu ladno, mami nije… Razumite, di ne bi razumili? Kada mu mama pokupi energiju, logično je da je njemu ladno, a da njoj nije. Ali barem nije grintala i lupetala bez veze. Nije ona skroz loša. Ma dobra je ona bidna, a volila bi bit i bolja, samo ne zna kako.

Duje je počeja učit kako će kupit svoj mir. Daj energije ovome, daj onome, pa te puste na miru. Samo Duje ne zna da će ovi tražit sve više i više. Da in nikada neće bit dosta. Neće on to moć namirit. Bit će vraga. «Ja san, pape, isti, jer san život kuša».

Boli li mene srce što znam kako bi im oboma bilo toplo, a ne mogu in reć?
Boli me ka i za oni ostali šest ipo milijardi što to ne znaju.
Kako će me bolit za toliki svit? Od tolikoga bola mogla bi samo skočit s nebodera.
Pari mi se da je to beskorisno.
Kombiniran kako da platin nakladu od barem 2 milijarde komada «Geometrije…» na barem sedamdesetipet jezika, pa da podilin svakomen odraslome mukte.
Zasad mi bolje idu kraul i leđno.
Zdravi i veseli bili, Serena

PS Svaka sličnost sa osobama iz stvarnog života, stopostotna je. Sve što citiram što su rekli, stoposto su njihove riječi.

Zločesti komentari su stoposto moji.

http://mindpositive.bloger.hr/post/kaze-mali-duje/952277.aspx

Vrh

PostPostano: sri 01.10.08 12:36 
Site Admin

Siguran sam da svi mi u zivotu imamo jako puno primjera energetskog ili psihickog vampirizma, pa tako i ja ali cu ovom prilikom odabrati jedan slucaj, imajuci u vidu sve ono sto je o ovoj pojavi ili bolje receno poremecaju rekla Serena na svom blogu.

Dakle, citajuci Sereninu izvrsnu analizu ove pojave, kao i konkretne primjere koje je navodila iz svog zivota odlucio sam da odaberem jednog specificnog „vampira“ iz svog okruzenja i da opisem na koji nacin sam gubio ili bolje receno na koji nacin mi je sisana energija u periodu od nekoliko godina. Narocito zelim da naglasim na koji nacin sam zaustavio tu osobu u daljnjim namjerama da me crpi i tako snizava moju radnu i dnevnu energiju skoro do minimuma.

Prije nekoliko godina sam promijenio posao i poceo da radim u jednom tek novoformiranom drzavnom organu. Iako sam i dalje ostao u struci moje novo radno mjesto je zahtjevalo poznavanje jedne druge oblasti, oblasti sa kojom sam doduse i ranije imao nekog indirektnog dodira ali u kojoj nisam nesto mnogo radio i sa kojom se nisam, prosto receno bavio. Sve je ovo podrazumijevalo da sam u pocetnom periodu morao uloziti jako puno napora i energije kako bih se dovoljno edukovao i kako bih usvojio sto vise znanja iz te konkretne oblasti, jer su mi radni zadaci koje sam poceo dobijati na tom novom poslu odmah zahtijevali prilicno visok nivo strucne osposobljenosti u onome sto sam tu radio.

Istovremeno sa mojim prelaskom na to novo radno mjesto, desilo se da je sa istog mjesta na kojem sam ranije radio presla jos jedna moja kolegica po struci, te spletom okolnosti oboje smo dobili isti status, tj. rang na tom novom mjestu, te zbog toga sto oboje imamo isto zanimanje dobili smo u zadatak, odmah na samom pocetku jedan izuzetno strucan i slozen posao. Kako je taj posao zahtijevao intenzivan timski rad, oboje smo bili smjesteni u istu kancelariju.

Ta moja kolegica je zena koja se vec nalazi pred penzijom, sa jako bogatim zivotnim i narocito radnim iskustvom. Radi se o jednoj izuzetno pristojnoj i prijatnoj osobi, jako dobrom strucnjaku bas u toj oblasti i ja sam bio izuzetno zadovoljan sto cemo raditi zajedno u timu jer sam ocekivao da cu od nje moci jako mnogo nauciti iz struke i konkretno iz te oblasti sa kojom sam se tada pocinjao ozbiljnije baviti.

Kako je vrijeme prolazilo nas rad na tom projektu je napredovao i mi smo cijeli posao zavrsili, uz neke svakidasnje i uobicajene teskoce i sitne probleme u postavljenom roku i sa, objektivno govoreci izuzetno visokom kvalitetom obavljenog posla. Pored toga sto je taj posao za mene znacio jedan svojevrsni izazov jer se radilo o oblasti koju nisam jos dovoljno poznavao desilo se da je istovremeno bilo potrebno i odredjeno znanje koje sam ja vec imao, kao i potreba da se brzo povezuju odredjene stvari sa nekim drugim granama ili oblastima, sto je opet bilo nesto u cemu sam se odlicno snalazio.

Medjutim vec na pocetku sam primjetio da, kad je rijec o pitanjima iz te, za mene jos uvijek nedovoljno izucene oblasti, imam neku vrstu odbojnosti i nedovoljnog snalazenja, kad je rijec o nekim mojim licnim kriterijumima, drugim rijecima bio sam nezadovoljan nacinom i dinamikom na koji napredujem u sticanju tih novih znanja.
I ne samo to, primjetio sam da me bilo koji materijali koji se odnose na te stvari uzasno odbijaju i ja sam poceo polako ali sigurno ulagati sve manje napora i truda u savladavanju te materije.

S druge strane, moja kolegica, iako zena pred kraj radne karijere i sa impresivnim iskustvom na tom polju je iz dana u dan blistala i plijenila sve oko sebe nivoom znanja i osposobljenosti koji je pokazivala u tom poslu.
Ja sam poceo da se polako povlacim iz nekih situacija u kojima je trebalo pokazati odredjen nivo dinamike i inicijative u tim stvarima jer sam poceo sve vise osjecati cak i fizicko gadjenje prema toj materiji. Iako sam imao takav odnos prema svemu tome ipak nisam prestajao dobijati i dalje, cak i nakon zavrsetka tog naseg velikog projekta, slozene i komplikovane radne zadatke koji su trazili veliku strucnost u tom poslu. Ja sam obradjivao te predmete najbolje kako sam u tom trenutku znao i mogao i niko nikad nije davao bilo kakve primjedbe na to ali nivo mog samopouzdanja i nekog radnog elana je bivao sve manji. Imao sam utisak da od samog pocetka nisam gotovo nista napredovao i nastojao bih samo odraditi ono sto se trazi od mene i onda sto brze okrenuti glavu od svega toga.

Za cijelo to vrijeme moja kolegica se nametnula bukvalno kao vodeci strucnjak iz te oblasti u cijeloj toj strukturi u kojoj smo mi bili zaposleni.
Ipak cijelo vrijeme je nesto postojalao, da se tako izrazim sto me je, uprkos svemu tome drzalo donekle u centru zbivanja pa sam i dalje nastavio da dobijam teske predmete, s vremena na vrijeme bi me zadesili neki zahtjevni angazmani kojih sam se, iskreno govoreci u dubini sebe grozio i plasio jer mi je samopouzdanje bilo krajnje poljuljano.

I onda, prije nekih godinu dana desilo se da sam bio postavljen za koordinatora nekog tima za rad na jednom novom i zahtjevnom projektu. Prije toga, zbog niza nekih drugih okolnosti, nesporazuma i slicnih stvari koje je ta moja kolegica imala sa nasim rukovodstvom, uspjela ja da odbije svoj angazman u tome, tako da je glavnina posla spala na mene i jos jednu osobu, na koju je ta moja kolegica postajala sve vise, da kazem i nepotrebno kriticki raspolozena.

Bilo kako bilo, ja sam se prihvatio tog novog posla sa istom onom dozom unutrasnjeg straha i nesamopouzdanja, i onda jedne prilike sam osjetio potrebu da sa njom obavim nekoliko konsultacija, kao sto smo i inace u tih nekoliko godina vrlo cesto radili.
Medjutim ovaj put, ona je pokazala totalnu nespremnost za bilo kakvu saradnju i moram priznati da me je ta situacija bilo prilicno sokirala.

Ono sto je bila sustina jeste da je ta moja kolegica, otvoreno govoreci iz neke krajnje sujete zbog te druge osobe kojoj se sada pocela poklanjati sve veca i veca paznja u cijeloj firmi odbila da ucini i meni samom tu neku vrstu usluge i da se malo angazuje na tim poslovima.

Nakon toga, u meni kao da je nesto bilo puklo i osjetio sam kako se „pale“ sve moguce „lampice“ na uzbunu, tj. da je krajnje vrijeme da nesto ucinim na prekidu nekih odnosa koji su me svo to vrijeme energetski crpili.
A o cemu se zapravo radilo?

Od samog pocetka naseg zajednickog rada, i obzirom da smo sjedili skupa u istoj kancelariji ta moja kolegica bukvalno nije zatvarala usta. Kao sto sam vec rekao, radi se o jednoj izrazito kulturnoj, obrazovanoj i odmjerenoj zeni, ali i s druge strane zeni koja je bila prilicno usamljena u zivotu. Zivjela je sama, muz joj je zivio u drugoj drzavi i samo bi povremeno dolazio a dva odrasla sina su zivjela u inostranstvu.

Iz svega proizilazi da joj je bilo potrebno da je neko non-stop slusa, da ima njenu punu paznju a pogodilo se bas tako da sam ja oduvijek bio nekako nenaklonjen ljudima koji puno pricaju jer ni sam nisam nikad volio puno govoriti. Uvijek bih osjecao znatan odliv svoje energije kad bih se nasao u situaciji da nekog moram duze vrijeme slusati a da u svemu toime nema nekog bitnog sadrzaja ili tematike koja bi se odvijala na obostranu korist.

Moja kolegica iz kancelarije je dakle pricala non-stop. O svemu i svacemu. U toj prici je bilo i njene pozitivne ali mnogo vise negativne energije koju je emitovala kao rezultat brojnih frustracija koje gotovo svi imamo u svakodnevnom zivotu.
Ali ono sto je najvaznije u svemu tome jeste da i pored toga sto se radi o izuzetno pristojnoj i kulturnoj osobi nikad nije birala vrijeme niti se kad osvratala da li sam ja tad u mogucnosti da je slusam ili na kraju, da li mene uopste tako nesto i interesuje.

Znaci to je bila jedna krajnja nezainteresovanost u pogledu drugih osoba koje slusaju te price, njoj je bilo samo vazno da sto prije isprica to sto ima a onda bi potom vrlo brzo nalazila druge teme za razgovor. Da li sam ja u tom trenutku zauzet nekim drugim poslom, da li ja tad nesto kucam na racunaru, pisem ili citam, to nije bilo vazno, redovno bi me prekidala i bez ikakvog ustrucavanja energicno nastavljala sa svojom pricom. Cesto bi to bilo mozda samo citanje na glas nekih isjecaka iz novina, ja bih u tim trenucima mogao biti strasno zauzet nekim poslom ali ona se na to nebi obazirala i pocela bi da cita na glas kao da se radi o necemu sto mene stravicno zanima.

Takodje, predmeti koje je ona obradjivala su uvijek morali biti u centru paznje, ako bi nam oboma trebale neke konsultacije sa drugim ljudima i ako bi taj neko mozda dosao po mom pozivu ja nebih stigao posteno ni da zavrsim pitanje odmah bi uskakala ona sa svojim problemom i svojim zahtjevom. S druge strane ja se jesam uvijek mogao pouzdati u njenu saradnju i njenu pomoc, nesebicno mi je pomagala, davala savjete kad god bih je nesto upitao ali glavnu rijec u svakom pogledu a narocito energetskom je ona vodila.

I tad kad se bilo desilo to njeno odbijanje saradnje, za koje je meni jasno da je rezultat prije svega neke vrste straha od zapostavljanja njene licnosti pred naletom novih i mladjih „snaga“, ja sam gotovo naprasno odlucio da prekinem taj „vampirski“ odnos.

Gotovo automatski sam napravio neki vid barijere izmedju nas, iako smo i dalje ostali sjediti u istoj kancelariji vise nisam bio voljan niti najmanje da slusam tu silnu pricu u onom obimu kao i prije. To je njoj postalo jasno istog trena i nekoliko dana su odnosi izmedju nas postali prilicno hladni. Kad je prosao taj neki prvi val zahladjenja doslo je do izvjesnog prihvatanja sa njene strane i takve situacije, jer smo oboje ipak nastavili da postujemo jedno drugo i da odnose i dalje gradimo na jednom jako visokom stepenu kolegijalnosti i uzajamnog postovanja. To je bio jedan od onih slucajeva kad je osoba u tolikoj mjeri svjesna i psihicki zdrava da joj se moze i indirektnim znacima ukazati na neke propuste i stvari a bez da se mora otvoreno reci i na taj nacin rizikovati otvorene sukobe i negativnu eskalaciju odnosa.

Nakon sto sam prekinuo taj vamprirski odnos u kojem je moja energija oticala u tonama tokom svih tih njenih prica i dominacije u poslu osjetio sam znatno poboljsanje na planu usvajanja tih novih oblasti i znanja. Sve je dobilo nekakvu novu dimenziju i ja sam, nakon nekog vremena osjetio i izvjesno zanimanje za tu oblast moje struke, kakvo prije nisam mogao ni u snu pomisliti. Nivo mog samopouzdanja je u tolikoj mjeri narastao da sam u brojim kasnijim angazmanima na poslu, i nekim sluzbenim putovanjima vrsio neke aktivnosti tipa prezentacija i sl. koje su mi prije bile potpuno nezamislive.

Trenutno gotovo da i ne postoji neka znacajnija aktivnost na polju unapredjenja posla na tom mjestu gdje radim a da nisam angazovan ili kroz konkretno rjesavanje odredjenih predmeta ili kroz razne timske radove, komisije i radne grupe.

Ono sto je meni najvaznije jeste da se strasno promijenio moj odnos prema tom poslu, prema sticanju tih novih znanja a nivo mog samopouzdanja je i vise nego zadovoljavajuci.

A ja i ta kolegica i dalje radimo zajedno, saradjujemo, konsultujemo se medjusobno ali sada na jednim potpuno drugacijim osnovama. Ona vise i ne pokusava da me opterecava bilo kakvom suvisnom ili nepotrebnom pricom a onda kad je potrebno da se zajednicki angazujemo na nekom poslu to sada izgleda jos bolje i produktivnije jer ovaj put ja ulazem makismum svoje energije koja mi se pri tom nikako ne krade dok je njena energija samo njena a ne potpomognuta i dodatnom tj. mojom, tako da je sada sve zasnovano na puno pravdenijim i zdravijim osnovama.

Vrh

PostPostano: sri 01.10.08 12:58 
Site Admin

WOW! Koja fascinantna analiza svakodnevnih situacija kroz prizmu ovih novih spoznaja o energetskom vampirenju! Fantasticno. I jako poucno!!! :-D

Kao sto kaze Serena: Zaštiti se ne možemo, ali obraniti se moramo!

Moramo se (o)braniti od sisanja nase energije. :wink:

Vrh

PostPostano: sri 01.10.08 13:13 
Site Admin

alexandra je napisao/la:
WOW! Koja fascinantna analiza svakodnevnih situacija kroz prizmu ovih novih spoznaja o energetskom vampirenju! Fantasticno. I jako poucno!!! :-D

Kao sto kaze Serena: Zaštiti se ne možemo, ali obraniti se moramo!

Moramo se (o)braniti od sisanja nase energije. :wink:

Tenks. :D

Da, moramo se nauciti stititi, kod mene se u ovom slucaju desilo da me je jedan dogadjaj bukvalno pokrenuo da nesto preduzmem, kao da je sama moja sustina reagovala i nesto preduzela.
Mislim da je od svega najvaznije da sirimo sto vise informacija, znanja i licnih iskustava o tim pojavama, mozda samo tako mozemo nesto konkretno uciniti u borbi protiv tog uzasnog poremecaja cijelog drustva. :wink:

Vrh

PostPostano: sri 03.12.08 12:45 
Site Admin

Započeću ovaj post na malo neobičan način. Naime, jutros sam se probudio sa nekim čudnim i neprijatnim bolom na lijevom „trapezastom“ mišiću, tj. onom koji spaja vrat sa ramenom. Bol je tako neprijatan i ometajući da ne mogu normalno ni okretati glavu na lijevu stranu a čak i dok sjedim ili stojim uspravno isti ne prestaje, kao da je u pitanju neka jača povreda. Razmišljajući o tome, nekako „podsvjesno“ sam u mislima prošao kroz nekoliko zadnjih dana i događaja i shvatio sam da se najvjerovatnije radi o sisanju, crpljenju ili krađi moje energije koja se manifestovala na kraju tim jednim specifičnim bolom u mišiću, koji se pojavio iznenada i bez nekog, na prvi pogled vidljivog razloga.
I nije mi trebalo puno a da ne zađem, polako u mislima i analizama u sve te tokove iznuđivanja i krađe naše životne energije koje se neprestano odvijaju u ovoj našoj stvarnosti.

Ako bismo zastali u jednom trenutku, recimo na nekom javnom mjestu, i kao u nekom filmu „zamrznuli“ sve što postoji oko nas, ljude, automobile, životinje, sve što se miče i kreće i zamislimo to sve kao jednu sliku, kao da smo je načinili našim fotoaparatom i kad bismo onda pokušali na jedan mnogo drugačiji način, da ne kažem „drugim očima“ pogledati i percipirati šta se STVARNO tu dešava vidjeli bismo ništa drugo do jedno ogromno hranilište energijom. Hranilište koje je zasnovano na crpljenju, krađi, otimanju i iznuđivanju TUĐE energije, po svaku cijenu, na bilo koji način i bez ikakve milosti.

Sad da se vratim na ovaj svoj bol, tačno sam se sjetio u jednom trenutku da bi on mogao biti posljedica određenih nasrtaja jedne osobe prema meni koja je svoje ponašanje uobličila, kao i svako drugi u „normalne“, društveno prihvatljive načine ponašanja, dakle ne radi se o nikakvom iskakanju od opšteusvojenih principa i obrazaca ponašanja kojima su ljudi podvrgnuti u ovoj stvarnosti i mislim da ovo i jeste najzanimljiviji dio cijele te priče.

Naime, MATRIX, kontrolni sistem ili nazovite to kako god hoćete, tj. ona „sila“ koja upravlja i rukovodi ovom našom 3D stvarnošću (a neki će reći: za sve se pobrinula „priroda“) je tako kreirala, instalirala, napravila i postavila tu našu stvarnost da su svi ti suštinski nasilni, egoistični, pokvareni i zli (OPS) principi i obrasci ponašanja i življenja koji se zasnivaju na brutalnoj krađi i otimanju tuđe energije zapravo „LEGALIZOVANI“ postojećim moralnim, običajnim, pravnim i svakim drugim normama i pravilima.
Neko će dati sebi za pravo da vam postavlja „uvijeno“ neugodna i lična pitanja koja suštinski predstavljaju energetski napad na vaše biće (izabrao sam dosta blag primjer) a ako u nekim trenucima, okolnostima ili podnebljima odbijete odgovoriti na njih, odnosno preduzmete ODBIJANJE tog energetskog napada ćutanjem, izvlačenjem iz razgovora ili direktnim odgovorom da se to njega/nju ne tiče... ono što slijedi je obično i veći i teži (energetski) napad od strane te osobe koja ponovo koristi „legalizovane“ norme i standarde ponašanja čudeći se ili kritikujući vaš postupak koji očigledno nije u skladu sa ustaljenim sistemom koji dozvoljava pa čak i potiče sve moguće oblike i forme energetskih napada i energetskog nasilja.
Ono što je vama jasno i prepoznatljivo kao zadiranje u vašu ličnost, u vašu intimu, u vaš energestki prostor je cijeloj populaciji i društvenom sistemu kojim ste okruženi nešto što je prihvatljivo, nužno i potrebno. I ko je onda u pravu?

Čovjek u društvu jednostavno nema pravo da bude svoj, originalan, nema pravo na nepovredivost svog vlastitog energetskog prostora, svog integriteta, svojih misli, očekivanja i interesovanja ako nisu u skladu sa „opšteprihvaćenim društvenim standardima“.

Ako vas neko npr. pita da li ste sinoć gledali neku emisiju i vi otvoreno i iskreno kažete da vas takve stvari ne zanimaju, neko će sebi dati za pravo da odmah na vas preduzme jednu vrstu energetskog napada iz prostog razloga jer ste u tom trenutku pokazali jednu društvenu neprihvatljivu formu u vidu negledanja pomenute emisije (svako živ gleda samo ti ne gledaš, šta ti to izmišljaš?) i onda će vas možda upitati: „a šta onda gledaš“? Napadač je sada koncentrisao sve svoje resurse u pravcu da vas „izbije“ na površinu, da vas otvori i dovede u najpovoljniju poziciju kako bi se nahranio vašim trenutnim stanjem.
Odgovarate tako što kažete otvoreno, iskreno i bez ikakvog uvijanja upravo ono što i mislite: „gotovo da uopšte i ne gledam TV“.
E sad, ovdje se mogu nanizati razne situacije u zavisnosti od, prije svega „kulture“ te osobe (a da li uopšte postoji ikakva „kultura“ na cijelom ovom zemaljskom OPS hranilištu?), okolnosti i podneblja gdje se ova priča odvija, međutim mi ćemo zamisliti da se sve ovo događa u nekoj manje više „primitivnoj“ sredini u kojoj su „norme“ legalizacije otimanja tuđe energije dosta tvrđe i surovije. Dakle, osoba (napadač) sada sa nevjericom okreće glavu prema vama, vidno šokirana širi oči i nastavlja (u nekim slučajevima će osoba napadač zaćutati i iskoristiti prvu priliku da vam se iza leđa naruga i „otrači“ sa prvim/vom koga sretne na kafi ili negdje drugdje, nema veze što je i sa njim/njom još juče „ispirala“ usta i hranila se ogovaranjem neke njene „društveno neprihvatljive“ forme) sa sljedećim pitanjem: „a ti ne gledaš uopšte TV...“?!? Sad... možete samo i zamisliti nastavak ovog scenarija, za koji opet kažem da je jedan od blažih primjera otimanja i iznuđivanja energije u svakodnevnom životu.

Suština je u tome da ako imate iole drugačije stavove, načine razmišljanja, pogleda na svijet i svega ostaloga barem manje ili više drugačije od ostale većine populacije koja živi na istom prostoru sa vama i ako te vaše stavove, razmišljanja i poglede čak i pokušate otvoreno i iskreno reći u bilo kojoj prilici količina izrugivanja, otvorenog ili prikrivenog, odnosno pokušaja hranjenja vašim mislima i stavovima će biti nesaglediva.

A u pozadini svega ovoga stoji potreba za HRANJENJEM, energetskim hranjenjem u vidu svih tih obrazaca i struktura ponašanja, potreba koja proizilazi iz stanje kolektivne nesvijesti i nedostatka znanja, znanja o spoznaji, o objektivnoj stvarnosti, o našoj pravoj prirodi postojanja, a ta kolektivna nesvijest i nedostatak znanja se meni nikako ne čine kao slučajni ili rezultat trenutnog stanja „evolucije“ čovječanstva, dakle po meni se tu ne radi o „prirodnim“ i „normalnim“ stanjima ili okolnostima već o SVJESNO NAMETNUTIM i kreiranim, sa ciljem iskorištavanja i uzgoja cijele jedne vrste ljudskih bića za hranjenje od strane onih koji se nalaze za stepenicu višem nivou svijesti i percepcije.

Pođite samo od proste logike, ako shvatimo da bilo koja energija koja se nalazi u našem okruženju i koja se manifestuje na bilo koji način mora negdje biti pokrenuta, usmjerena i primljena onda razumijemo da je to slučaj i sa našom „eteričkom“ energijom koju proizvedemo putem naših emocija i unutrašnjih psihičkih stanja. Ta energija, nakon što se pokrene, negdje po nekom univerzalnom zakonu mora i završiti.
Napadi i nasrtaji koje svi mi svakodnevno proživljavamo na ovakav način se manifestuju vrlo često i u vidu određenih, nejasnih bolova i sl. tegoba, kao što je to slučaj sa mojim ramenom, jer se u biti radi o tome da napadači (emocionalni vampiri) svoje napade (nesvjesno) usmjere na određenu tačku na našem tijelu (biću) i sa tog nekog konkretnog mjesta pokušavaju da crpe određenu energiju. Kada tokom svog života iznova i iznova doživljavamo i prolazimo kroz takve i slične situacije onda možemo samo zamisliti kako izgleda ta neka naša unutrašnja energetska struktura i koliko je oštećena stalnim i konstantnim napadima od strane svih onih koji prije svega zahvaljujući vlastitoj nesvijesti i neznanju egzistiraju tako što se non-stop hrane nečijom energijom i tokom svog života najviše nastoje da prouzorkuju što više situacija i stanja koji pogoduju ovakvim „vampirskim“ obrascima ponašanja. Onda nije nikakvo čudo što jako mnogo ljudi boluje od raznih bolesti tipa karcinoma i drugih teških oboljenja unutrašnjih organa, nije nikakvo čudo što jako mnogo ljudi ima razne psihičke poremećaje i teškoće, zašto su medicinske i farmaceutske ustanove najposjećenije od svih i sl...

I na kraju, cijelo to stanje u kojem se trenutno nalazi ljudska vrsta na ovom svijetu se može manje više jednsotavno opisati kao teška OVISNOST o krađi i iznuđivanju tuđe energije, umjesto da se svi pozabavimo time kakao da steknemo i očuvamo vlastitu energiju tako da ne krademo i otimamo tuđu. Mislim da kad bi, nekim slučajem imali sposobnost percipiranja tokova i protoka energije između ljudskih bića, recimo poput onih scena iz filma „Celestinsko proročanstvo“, da bi takva slika, u najmanju ruku bila stravična. Siguran sam da se nebi mogli snaći u tom mnoštvu i haosu energetskog nasilja koje ljudi čine jedni drugima.
I sad se kao logično postavlja pitanje: u čemu je izlaz?

Ja lično još uvijek niti znam niti mogu do kraja samog sebe u nekim svakodnevnim prilikama sačuvati od takvih napada a kamoli da nekom „solim pamet“ i savjetujem šta da uradi. Međutim, ono u šta sam siguran jeste da je pravi početak i pravi način u toj borbi za očuvanje naše vlastite energije i sprečavanje tuđih napada sticanje dovoljne svijesti i znanja o tim činjenicama i stanjima. Pogledajmo samo ko još iz naše neposredne okoline uopšte bilo šta zna o ovim pojavama, koliko ljudi je svjesno činjenice da im se svakodnevno krade i otima energija na najsuroviji način? Međutim s vremena na vrijeme ćemo čuti razne priče tipa: uradio/la mi je to samo da napakosti i da se nahrani... dakle ljudi podsvjesno ipak znaju o čemu se tu radi, međutim MATRIX i sva ova iluzija naše stvarnosti su toliko jaki i uspješni da nama često i za neke očigledne stvari treba jako mnogo truda i napora da ih shvatimo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: